Ako som začala piecť kváskový chlieb

Prvý kváskový chlieb som ochutnala v lete 2017 na návšteve priateľov v Kanade. Efča a Michal žijú v Rockie Mountains už 4 roky. Efča ľúbi pečenie a Michala, a pretože v Kanade žiaden chutný chlieb nevedeli zohnať, Efča pečie doma kváskový chlieb.

„Aha, toto je kvások, tu pridám vodu a múku, trochu soli, rascu a ľanové semienka, nechám kysnúť a pečiem 40 minút“. Recept a postup mala zjavne zmáknutý. Chlieb bol báječný, hneď sa zjedol. Polovicu sme si zobrali na výlet a druhú si zobral na druhý deň Michal do práce na „svačinu“.

Ako som na začiatku (ne)začala piecť

Vrátila som sa z Kanady domov a rozmýšľam o kváskovom chlebe. Videla som, ako je trochou plánovania raz – dva hotový.
Pečiem?  Nepečiem. Prečo? Zabudla som postup, nenapísala si recept.

Bola som v kníhkupectve. Aha, kniha Kvások. Kúpila som si ju. Prečítala som so záujmom teóriu o kvásku, múke, fermentácii, kysnutí cesta, pečení, recepty. Ach, toto vyzerá fantasticky to bude dobrota.
Pečiem?  Nepečiem.   Prečo?  Nemám kvások, nechce sa mi ho zakladať, stále neviem ako na to.

Googlim na internete recepty a na youtube pozerám na postup pečenia.
Pečiem? Nepečiem. Prečo? Neviem, nemám kvások, ani špaldovú múku, nechce sa mi pozerať 10 minútové video.

Googlim ďalej…… Aha, kurz pečenia, Kedy? Zajtra. Mám čas? Hej. Prihlasujem sa. Absolvovala som kurz, kde som dostala kvások, múku, inštrukcie, zakúpila si na mieste ošatku a odniesla si recept a cesto na môj prvý ražný kváskový chlebík. Heuréka.  Aha, toto je on 🙂

Odvtedy pečiem ? Áno pečiem. Raz za týždeň. Baví ma to. Skúšam kombinácie rôznych múk a korenia a chlebík zakaždým chutí ináč. Je to jednoducho dobrota. Teším sa z toho, že viem, čo som si upekla. A aj si ho zjem a ponúknem i okolie. A čo pečiem ešte? Ešte kváskové lievance a kváskové palacinky. Zatiaľ. Chystám sa na sušienky a koláč.

Pečiete? Nie? A chcete? Ak aj vy potrebujete na rozbeh názornú ukážku, ako som potrebovala aj ja, rada vám s tým pomôžem. Robím kurzy pečenia kváskového ražného chleba. Poprípade si prečítajte na stránke info a ozvite sa. 😉